Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) a organizat în data de 23 iunie 2023 o sesiune de informare on-line cu privire la apelul de propuneri „Înfrățirea între orașe” CERV-2023-CITIZENS-TOWN-TT, la care au participat doi reprezentanți ai Municipiului Bacău, din cadrul Agenției de Dezvoltare Locală.

Pe lângă prezentarea obiectivelor, priorităților și rezultatelor așteptate ale apelului, sesiunea a acoperit și partea practică a modului de pregătire și depunere a propunerilor. EACEA a prezentat condițiile generale ale apelului și calendarul preconizat pentru evaluare. Întâlnirea a oferit, de asemenea, oportunități de conectare cu alte entități interesate să aplice la apel.
Obiectivul prezentei cereri de propuneri este promovarea schimburilor dintre cetățenii din țări diferite, în special prin înfrățirea orașelor, pentru a le oferi acestora experiență practică în ceea ce privește bogăția și diversitatea patrimoniului comun al Uniunii și pentru a-i sensibiliza cu privire la faptul că acestea constituie fundamentul unui viitor comun.
Prezenta cerere își propune să sprijine proiecte care reunesc diverse categorii de persoane din orașe înfrățite, din țări, genuri și contexte socio-economice diferite. Mobilizând membrii publicului la nivel local și european pentru a dezbate anumite probleme de pe agenda politică europeană, prezenta cerere de propuneri urmărește să promoveze înțelegerea reciprocă, incluziunea și diversitatea culturală și să dezvolte oportunități de angajament civic la nivelul Uniunii.
Mai precis:
• promovarea schimburilor între cetățeni din țări diferite • oferirea de experiență practică cetățenilor în ceea ce privește bogăția și diversitatea patrimoniului comun al Uniunii și sensibilizarea lor cu privire la faptul că aceste valori constituie fundamentul unui viitor comun • garantarea unor relații pașnice între europeni și asigurarea participării lor active la nivel local • consolidarea înțelegerii reciproce și a prieteniei între cetățenii europeni • încurajarea cooperării între municipalități și a schimbului de bune practice • sprijinirea bunei guvernanțe locale • consolidarea rolului autorităților locale și regionale în procesul de integrare europeană.
Activitățile legate de înfrățirea orașelor pot să cuprindă, printre altele:
• ateliere • seminar • conferințe • activități formative • reuniuni de experți; • webinare;• activități de sensibilizare • evenimente culturale, festivaluri, expoziții • consultări și culegere de date • dezvoltare, schimburi și diseminare de bune practici între autoritățile publice și organizațiile societății civile • realizarea de instrumente de comunicare și utilizarea platformelor de comunicare socială.
Pentru a fi eligibili, solicitanții (beneficiarii și entitățile afiliate) trebuie:
− să fie persoane juridice (organisme publice sau private);
− să aibă sediul într-una din țările eligibile:
· statele membre ale UE [inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM)];
· țările terțe eligibile:
· țările asociate programului CEDV sau țările care sunt în curs de negociere a unui acord de asociere dacă acordul respectiv intră în vigoare înaintea semnării Acordului de grant (lista țărilor participante);
Alte condiții de eligibilitate:
− pentru solicitant: să fie un organism public sau o organizație nonprofit: orașe/comune și/sau autorități locale de alt nivel sau comitetele de înfrățire ale acestora sau alte organizații nonprofit care reprezintă autoritățile locale;
− proiectul trebuie să fie transnațional și să implice municipalități din cel puțin două țări eligibile, dintre care cel puțin una să fie stat membru al UE;
− activitățile trebuie să se desfășoare într-o țară eligibilă participantă la proiect;
− evenimentele trebuie să implice minimum 50 de participanți direcți, dintre care cel puțin 25 trebuie să fie „participanți invitați/internaționali”.
Bugetul fiecărui proiect(cuantumul maxim al grantului) trebuie să fie între 8 455 EUR și 50 745 euro.
Propunerile trebuie depuse înainte de termenul prevăzut în apel respectiv, data de 20 septembrie 2023. Proiectele trebuie să dureze între 6 și 12 luni (sunt posibile prelungiri de maximum 9 luni, dacă sunt justificate în mod corespunzător și printr-un amendament).
Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” oferă finanțare pentru implicarea cetățenilor, egalitate pentru toți și transpunerea în practică a drepturilor și valorilor UE. Promovează schimburile între persoane din țări, culturi, genuri și contexte socio-economice diferite, consolidează înțelegerea reciprocă și toleranța și oferă beneficiarilor ocazia de a-și lărgi orizontul și de a cultiva un sentiment de apartenență și identitate europeană prin înfrățirea orașelor și rețelele de orașe.
În special proiectele de înfrățire a orașelor vizează promovarea schimburilor între persoane din țări diferite, pentru a consolida înțelegerea reciprocă și toleranța și a oferi beneficiarilor ocazia de a-și lărgi orizonturile și de a cultiva un sentiment de apartenență și identitate europeană.