Miercuri, 4 august, a avut loc la Centrul de Afaceri şi Expoziţii Bacău, în sala de ședințe a Consiliului Local, o masă rotundă cu tema „Prezentarea proiectelor aflate în implementare şi armonizarea PMUD și SIDU cu strategiile de investiţii ale operatorilor privați din municipiul Bacău”, organizată de Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, reprezentând Municipiul Bacău.

Au participat primarul Municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, administratorul public al Municipiului Bacău, Ciprian-Octavian Piștea, arhitectul-șef Diana Marin, directorul ADL Bacău, Constantin-Adrian Anghel, reprezentanți ai serviciiilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău și ai ADL Bacău, invitați din partea mediului de afaceri, precum și Radu-Victor Andronic expert din partea FIP Consulting SRL, consultantul pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2021-2027 – Municipiul Bacău.
U.A.T. Municipiul Bacău elaborează în această perioadă două documente strategice importante pentru dezvoltarea viitoare a oraşului: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2021-2027 și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru Municipiul Bacău, ȋn cadrul proiectului „REFORMA Investiții pentru creșterea capacității instituționale și eficiența serviciilor administrației publice locale”, cod SIPOCA 833, cod MySMIS 136322 – finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA).
Având în vedere că aceste documente strategice, aflate în etapa finală de elaborare, vor sta la baza planificării investiţiilor în următoarea perioadă de programare a fondurilor europene, este importantă viziunea operatorilor privați, strategia investitorilor care şi-au exprimat interesul pentru dezvoltarea municipiului prin intermediul PUZ-urilor depuse la Primăria Municipiului Bacău.

Prezentarea proiectelor de mobilitate urbană implementate de Municipiul Bacău, a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Bacău și a propunerilor de investiţii imobiliare ale operatorilor economici locali au fost temele abordate. Întâlnirea a reprezentat un real succes, agenda întâlnirii fiind parcursă alert, ca un dialog viu între administrația locală și reprezentanții mediului privat cum ar fi Dedeman, Agricola International, Kaufland România, Lidl România, Conbac, Fiald Imobiliare, Technobuilt, Simba Invest, 2Gen Energy, prezenți la întâlnire.

Evenimentul a reprezentat o consultare a reprezentanţilor mediului de afaceri, a stakeholderilor locali, cu participarea
experţilor responsabili cu elaborarea PMUD, precum şi a factorilor de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Bacău. Este o oportunitate de a avea dezbateri cu privire la impactul pe care
Planul de Mobilitate Urbană Durabilă îl va avea în dezvoltarea municipiului şi de a afla care este viziunea de dezvoltare a actualei administrații.
Conform documentelor strategice la nivel european, un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă constituie un document strategic și un instrument pentru dezvoltarea unor politici specifice, care are la bază un model de transport dezvoltat cu ajutorul unui software de modelare a traficului, având ca scop rezolvarea nevoilor de mobilitate ale persoanelor și întreprinderilor din oraș și din zonele învecinate, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor europene în termeni de eficiență energetică și protecție a mediului. În ceea ce privește legislația națională (Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, republicată cu completările și modificările ulterioare în mai 2020), Planul de Mobilitate Urbană reprezintă o documentație complementară strategiei de dezvoltare teritorială urbană și a planului urbanistic general (P.U.G.), dar și instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spațială a localităților cu nevoile de mobilitate și transport ale persoanelor și mărfurilor.
În vederea finanțării proiectelor de transport urban, în cadrul Programului Operațional pentru Dezvoltare Regională 2014 – 2020, prin FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regională), este necesară elaborarea și reactualizarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), urmare a abordării integrate, susținută de către Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, în vederea respectării prevederilor Comisiei Europene pentru accesarea fondurilor de dezvoltare regională, municipiile sunt încurajate să elaboreze documente de planificare strategică, corelate – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). În cadrul celor două documente vor putea fi fundamentate și planificate în mod coerent și fezabil intervenții care vor viza dezvoltarea sistemului de transport local în vederea asigurării unei mai bune mobilități a persoanelor și mărfurilor, o creștere a accesibilității, o îmbunătățire a condițiilor de mediu și a calității mediului urban, precum și creșterea siguranței participanților la trafic și a pietonilor.
În mod concret, PMUD este un demers funcțional, necesar și obligatoriu pentru accesarea finanțărilor nerambursabile prin Programul Operațional Regional, în perioada 2014-2023 pentru investiții ce vizează:
- Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere;
- Construirea infrastructurii și facilităților necesare pentru bicicliști;
- Conversia și amenajarea unor zone pietonale;
- Reabilitarea sau crearea de trotuare și alei pietonale;
- Modernizarea, dezvoltarea și creșterea atractivității transportului public în comun;
- Amenajarea de terminale intermodale;
- Lucrări și intervenții pentru creșterea siguranței pietonilor și a participanților la trafic.
PMUD va sta la baza dezvoltării de mecanisme, proceduri și structuri operaționale, în directa subordonare a aparatului executiv al Municipiului Bacău, prin care se va monitoriza în mod constant evoluția implementării proiectelor, strategiilor și recomandărilor cuprinse în Plan, precum și atingerea indicatorilor propuși și asumați în cadrul documentului strategic și în cadrul contractelor de finanțare subsecvente PMUD, ce se vor încheia în orizontul de timp supus analizei. În mod concret, PMUD la nivel operațional va reprezenta o entitate operativă care va asigura îndeplinirea viziunii și obiectivelor planului, corespondența și corelarea continuă cu alte documente programatice și legislative, astfel încât PMUD să nu rămână la nivelul de “o altă strategie elaborată și neimplementată”.