Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat în data de 19.11.2020, începând cu orele 10.00, sub egida inițiativei ”Descoperă Nord-Est”, o conferință regională on-line, dedicată analizei situației curente a sectorului turismului din Regiunea Nord-Est și identificării pașilor de relansare a acestuia, cu motto-ul:„Cu un declin accentuat al turismului în 2020, cum arată viitorul? Putem să relansăm un turism sustenabil pregătit pentru noile profiluri de turişti?”

Au participat operatorii din turism, autoritățile publice relevante, asociațiile de promovare a destinațiilor și actorii care sprijină acest domeniu din Regiunea Nord-Est.
România, ca și toate țările lumii în care turismul reprezintă un sector important, se confruntă cu provocări deosebite ca urmare a crizei generate de pandemia COVID-19. Pe lângă faptul că sunt multe companii dependente de veniturile din călătorii și turism care, în prezent, se află într-o situație dificilă, regiunea noastră se confruntă cu niveluri semnificative de vulnerabilitate economică, financiară și socială, inclusiv la șocuri externe, cum ar fi perturbări economice, evenimente climatice și dezastre naturale.
În același timp, criza COVID-19 oferă oportunități pentru regiunea noastră de a-și diferenția oferta turistică, întrucât călătorii vor căuta din ce în ce mai mult vacanțe „social-distanțate”, experiențiale, care se vor desfășura în natură, zone deschise, neurbanizate, evitând într-o primă etapă zonele dense, orașele supra-populate. S-au identificat noi trenduri în comportamentul turiștilor și se profilează noi tipuri de turism: pandemia creează oportunități de a integra conservarea, ecologia, industriile creative și ofertele de patrimoniu cultural în pachetele turistice.
În cadrul evenimentului li s-au pus la dispoziţie participanților informații privind oportunitățile de finanțare disponibile pentru sectorul turismului, în perioada 2021-2027, prin Programul Operațional Regional, exemple de bună practică din alte regiuni privind adoptarea unor strategii de criză în relansarea turismului afectat de criza pandemică.
Cuvântul de bun-venit a aparţinut organizatorilor. Roxana Șlemco, directorul Centrul Regional de Studii Nord-Est a vorbit despre impactul crizei pandemice asupra turismului regional şi a prezentat “Your Local Guide” – inițiavă europeană de formare a ghizilor locali.
În continuare Nicu Apostol, vicepreședinte al Asociației Agențiilor de Incoming din România a prezentat trendurile, oportunitățile, posibile soluții pentru relansarea turismului. Potrivit acestuia trendurile actuale care influenţează dezvoltarea acestuia sunt: transformările tehnologice, digitalizarea; conservarea mediului, dezvoltarea sustenabilă; transformările socio-economice care pot duce la reducerea săptămânii de lucru; îmbătrânirea populaţiei, creşterea numărului de seniori, cu venituri importante, mai ales în Vestul Europei. Toate aceste provocări pot fi oportunităţi pentru Regiunea NE, care beneficiază de peisaje naturale deosebite, o agricultură neindustrializată şi capital uman calificat în domeniul IT.
În continuarea evenimentului, lect. univ. dr. Mihai Bulai, prodecanul Facultăţii de Geografie și Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a prezentat itinerariile tematice în abordarea unei strategii integrate de dezvoltare și promovare a turismului regional sustenabil, referindu-se la Traseul Unirii din Iaşi şi platfotma iasi.travel/ro.
De asemenea au fost prezentate experienţe de bune practici din turism, încercări de a depăşi criza COVID din domeniul HORECA:
În aceleaşi coordonate, Chiara Dall’Aglio, responsabil de promovare integrată și Turism în cadrul Asociației Umbria din Italia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sviluppumbria, s-a referit, în continuarea conferinţei, la experiența Regiunii Umbria ca destinație turistică în managementul crizei provocată de noul virus. Această regiune a Italiei, în care turismul reprezintă o componentă importantă în formarea veniturilor locale, a comunicat potenţialilor turişti mesaje care s-au referit la faptul că regiunea este sigură pentru activităţile outdoor şi este pregătită să asigure protecţia turiştilor împotriva ameninţării COVID dar şi în ceea ce priveşte ameninţările teroriste.
S-au organizat seminarii legate de lifestyle şi sustenabilitate, study-tour-uri cu participarea jurnaliştilor şi tur-operatorilor din turism prin care s-a accentuat mesajul de calm, normalitate.
În încheierea primei părţi, Carmen Chașovschi, conf. univ. dr. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a prezentat exemple de bune practici referitoare promovare inovativă şi brandul de regiune.
A doua parte a conferinţei a fost dedicată prezentării draftului Programului Operaţional Regional pentru noua perioadă de programare 2021-2027 şi a Strategiei de Specializare Inteligentă NE. Vasile Asandei, director-general al ADRNE a precizat că va fi o abordare integrată şi coerentă a dezvoltării turismului, care va ţine cont de sprijinirea dezvoltării economice şi sociale a regiunii, prin dezvoltarea turismului. După adoptarea POR 2021-2027 vor apărea ghidurile solicitantului care vor descrie în mod clar oportunităţile de finanţare în turism. (Axele1 şi 6 -POR).

Începând cu perioada de programare 2021-2027, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est va îndeplini funcţia de autoritate de management pentru Programul Operational Regional. Noua responsabilitate a ADR Nord-Est este statuată prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 122 din 29 iulie 2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizarii procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltarii regionale în România, publicata in Monitorul Oficial nr. 686 din 31 iulie 2020.
Procesul de elaborare a Programului Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027 se desfăşoară în colaborare cu partenerii locali, având drept premise necesităţile reale ale regiunii.
POR Nord-Est 2021-2027 este un document strategic de programare care acopera domeniile: specializare inteligentă şi inovare, IMM-uri, digitalizare, eficienţă energetică, dezvoltare urbană, mobilitate şi conectivitate, protecţia naturii şi a biodiversităţii, infrastructura educaţională, turism şi cultură/patrimoniu cultural.
Elaborarea Programului Operational Regional 2021-2027 - Nord-Est presupune corelarea acestuia, atat cu documentele de planificare existente la nivel regional, cât şi cu regulamentele existente la nivel european, intervenţiile propuse urmând să fie concentrate pe cele 5 obiective principale de politica (OP) ale Comisiei Europene:
- Europa mai inteligenta (o transformare economica inovatoare si inteligenta).
- Europa mai verde, fără emisii de carbon
- Europa mai conectată (mobilitate şi conectivitate TIC regionala)
- Europa mai socială (implementarea Pilonului european al drepturilor sociale)
- Europa mai aproape de cetaţeni (dezvoltarea sustenabilă si integrată a zonelor urbane, rurale şi de coasta prin initiative locale)
Ultima parte a conferinţei a fost dedicată dezbaterii privind idenficarea strategiilor de reinventare inovativă și relansare a turismului după criza COVID-19.