„Mobilitate cu zero emisii pentru toți”!

În perioada 16-22 septembrie 2020 se desfășoară în Municipiul Bacău o nouă ediţie a evenimentului „SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII” (European Mobility Week) - a XIX-a la nivel european și a VI-a la nivel local, cu deviza „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”!

Organizatorul acestui eveniment, Municipiul Bacău, reprezentat de Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, invită cetăţenii municipiului să se alăture acestei inițiative, propunând o schimbare la nivel comportamental și oferind opţiuni de transport local și de mobilitate nepoluantă.

În anul 2020, tema SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII este „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”. Aceasta reflectă obiectivul ambițios de a deveni un continent neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050, anunțat de Comisia Europeană, atunci când a prezentat Pactul Verde European. Tema aleasă are drept scop accentuarea importanței accesibilității transportului cu zero emisii și promovarea unui cadru incluziv pentru toți. Deși cercetătorii au identificat o reducere a călătoriilor cu autoturismul în majoritatea orașelor, iar în următorii ani se așteaptă ca 50% din călătorii să se facă cu transportul public, cu bicicleta sau pe jos, studiile realizate recent de Agenția Europeană de Mediu (AEM) confirmă o creștere semnificativă a emisiilor generate de sectorul transporturilor comparativ cu nivelurile din anii ’90. Schimbările climatice și efectele conexe asupra mediului, cum ar fi inundațiile, secetele sau valurile de caniculă, constituie pericole iminente la adresa calităţii vieţiicetățenilor europeni. Chiar dacă obiectivul strategiei pe termen lung ar urma să fie atins într-un viitor mai îndepărtat, măsurile directe de reducere a poluării și a emisiilor de carbon, precum decongestionarea traficului pot avea efecte imediate. Inițierea unor măsuri cum ar fi promovarea mersului cu bicicleta și pe jos, precum și a transportului public vor avea efecte pozitive imediate.

În programul evenimentului, ediția 2020, în contextul crizei sanitare create de pandemie, sunt incluse acțiuni de promovare și informare a cetăţenilor municipiului. Va fi prezentat publicului pe pagina facebook.com/saptamanamobilitatiibacau stadiul proiectelor cu finanţare europeană  ce privesc infrastructura viitoare de transport în municipiu și în împrejurimile acestuia. Se vor promova aspecte legate de proiecțiile viitoarelor trasee de bicicletă în municipiul Bacău, de conexiunile cu transportul public local și alte investiții ce țin de Planul de Mobilitate Urbană.

S.C.Transport Public S.A. se alătură acțiunii SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII” din 2020 oferind GRATUITATE pe autobuzele proprii, în ziua de 19 septembrie 2020, pentru locuitorii municipiului.

„Mobilitate cu zero emisii pentru toți”!” este o invitație pe care o facem oricărui băcăuan de a renunța, timp de o săptămână, la mașină și de a folosi bicicleta, mersul pe jos și transportul în comun, în deplină siguranță. Este o repetiție generală pentru un viitor care aparține acestor mijloace de locomoție. 

                           PROGRAM

16-22 septembrie 2020 - INFO - MOBILITATE

Pe durata întregii perioade din SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII 2020 vor fi desfășurate acțiuni de promovare și informare a cetățenilor cu privire la investițiile municipiului Bacău în mobilitatea urbană durabilă. Va fi prezentat publicului pe pagina facebook.com/saptamanamobilitatiibacau stadiul proiectelor cu finanţare europeană  ce privesc infrastructura viitoare de transport în municipiu și în împrejurimile acestuia. Se vor promova aspecte legate de proiecțiile viitoarelor trasee de bicicletă în municipiul Bacău, de conexiunile cu  transportul public local și alte investiții ce țin de Planul de Mobilitate Urbană.

Totodată, vor fi prezentate exemple de bune practici ale oraşelor europene care au lansat inițiativa de a avea zero emisii până în 2050.

19 septembrie 2020 - Mergi cu noi GRATUIT pe autobuzele S.C.Transport Public S.A!

Campania SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII din 2020 încurajează oamenii să aleagă transportul public, ca mijloc de deplasare. În acest context, S.C.Transport Public S.A se alătură campaniei, oferind GRATUITATE pe autobuzele proprii, în această zi, pentru locuitorii municipiului.

20 septembrie 2020 -  „O zi fără mașină

În acestă zi va fi restricționat accesul autoturismelor în zona centrală a orașului. „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”!” este o invitație pe care o facem oricărui băcăuan de a renunța, la mașină și de a merge pe jos  sau cu bicicleta, respectând normele legale de siguranţă impuse de criza pandemică.

20 septembrie 2020 -  Oleacă de MIȘCARE fără POLUARE

Având în vedere condițiile de desfășurare restrictive, specifice pandemiei COVID 19  și stării de alertă, activitățile  sportive ce țin de cros și ciclism precum şi cele educaţionale ( lecţii de biologie şi mediu) vor fi derulate de partenerul nostru -  Asociația “Oleacă Bicicliști”, pentru un număr restrâns de persoane. Acestea vor avea ca locație  Parcul Gherăieşti.  Se vor respecta regulile de distanțare socială actuale. Vor fi înmânate premii și diplome. Activitățile ce se vor desfășura sub egida SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII 2020, vor promova mobilitatea urbană fără emisii de carbon și vor avea ca slogan  “ Oleacă de MIŞCARE fără POLUARE !”.

16-22 septembrie 2020  -  Fii activ, deplasează-te în siguranță!   

Săptămâna e dedicată mersului pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun locale. Locuitorii municipiului Bacău sunt invitați să aleagă aceste mijloace de deplasare nepoluante, spre și de la serviciu sau școală, în beneficiul sănătății și al mediului înconjurător, cu respectarea normelor de distanţare socială, în actualul context creat de COVID-19.

 

Comunicat și program SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII Bacău

 

Cititori online

Avem 3 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2021 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici