Viziunea olandeză privind dezvoltarea spiritului antreprenorial

Proiectul „TechRevolution”, derulat de Agenția de Dezvoltare Locală Bacău în parteneriat, prin programul URBACT III - Rețele de transfer, a continuat  în data de 26 Iunie 2019, cu un schimb de experiență cu partenerul olandez, municipalitatea din Schiedam, Olanda. 

Din partea Municipiului Bacău a participat Sebastian-Eugen Negrea, inspector de specialitate la ADL Bacău, în calitate de coodonator al grupului local de lucru Bacău.

Schiedam este o municipalitate cu aproximativ 77 mii locuitori, în vecinătatea portului Rotterdam, în zona de Sud a Olandei. Este recunoscut de secole ca șantier naval dar și pentru distileriile cu tradiție, ce datează de peste 4 secole. Povestea de renaștere a spiritului antreprenorial vine aici odată cu preluarea în patrimoniul municipalității a unei clădiri de birouri din zona industrială a unei foste companii de electricitate - ONS, venind, prin acest demers în întâmpinarea nevoilor comunității de afaceri din zona Schiedam și în ajutorul micilor antreprenori care vor să își pună în practică ideile de afaceri.

În cadrul vizitei la clădirea ONS s-au prezentat atât provocările cu care municipalitatea Schiedam s-a confruntat la renovarea clădirii, în ceea ce privește implicarea comunității locale si dezvoltarea afacerilor creative și tradiționale. Discuțiile s-au axat pe metode de lucru și soluții găsite pentru diversele provocări în dezvoltarea acestui incubator de afaceri precum și exemplele de bună practică care pot fi transferate din rețesua de transfer URBACT - TechRevolution. Prezența unei expozitii de fotografie, pe holurile noului incubator, cu tematica ”oamenii din Schiedam” este mai mult decât interesantă. Reflectă spiritul de renaștere si apartenență a unei comunități .

Clădirea ONS ( click link aici: https://workspot.nu/property/ons-gebouw/), în ciuda aspectului învechit, își retrăiește zilele de glorie din vremurile când era un centru de inovare al Olandei anilor 70. Acum a primit rezidenți noi și este un loc de întâlnire pentru antreprenorii existenți și cei noi din s-Gravelandsepolder și Spaanse Polder. Municipalitatea a alocat 100.000 de euro pentru adaptarea clădirii.  În plus, față de o serie de intervenții fizice, s-a acordat atenție comunicării și s-a introdus un program de evenimente.

Reunirea întreprinderilor inovatoare, sustenabile este pozitivă pentru întreaga zonă. Antreprenorii pot continua să crească în clădirea ONS și să învețe unii de la alții. Ei își pot împărtăși reciproc experiența, dar pot schimba cunoștințe și cu alți antreprenori. Clădirea ONS este, de asemenea, perfectă pentru evenimente și întâlniri destinate întâlnirii antreprenorilor.

Cititori online

Avem 8 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2021 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici