TechRevolution - la poarta Mediteranei

    Proiectul „TechRevolution”, derulat prin programul „URBACT III – Rețele de transfer”, continuă să modeleze preluarea și adaptarea practicii de succes propuse de Barnsley Metropolitan Borough Council – UK privind serviciile de asistență în afaceri (Enterprising Barnsley) și dezvoltarea unui HUB tehnologic (Digital Media Centre), în a III-a întâlnire de lucru. 

Astfel,  în perioada 14 -16 mai, partenerii din cadrul proiectului și-au dat întâlnire în Vilanova I la Geltrù, orașul partener din Spania responsabil de organizarea evenimentului. La acest proiect, Agenția de Dezvoltare Locală Bacău, reprezentând Municipiului Bacău, participă în calitate de partener din faza a 2-a, alături de alte 6 organizații din municipalitățile: Pardubice (CZ), Vilanova i la Geltru (ES), Nyiregyhaza (HU), Piraeus (GR) și Schiedam (NL), dorind să adapteze modelul promovat de Barnsley la specificul viitorului proiect „Hub Pentru Tineret - Cinema Orizont”.

Situată la sud de Barcelona, Vilanova I la Geltrù completează lista orașelor cu ieșire la Marea Mediterană și are o puternică moștenire industrială. Provocarea la care trebuie să răspundă localitatea în cadrul proiectului „URBACT III – TechRevolution” este aceea de a încerca să transforme economia orașului dintr-o economie centrată pe sectoarele tradiționale, într-una care să ofere mai multe locuri de muncă în domeniile digital și creativ. Astfel, inovarea și creativitatea devin concepte-cheie pentru succesul unui astfel de proiect la nivel local. Din 2008 și până în prezent, Municipalitatea a condus activitatea din cadrul Neàpolis-ului, clădire siuată în apropiere de centrul orașului, a cărei activitate răspunde nevoilor comunității, acționând ca o agenție publică locală pentru inovare. Cu toate acestea, Municipalitatea dorește să exploreze mai mult beneficiile pe care sectoarele inovativ și digital le pot aduce comunității prin intermediul acestui spațiu, mărind astfel vizibilitatea la nivel international și crescând sentimental de mândrie locală.

După elaborarea Planurilor de transfer pentru buna practică, partenerii au purtat discuții cu privire la provocările întâmpinate pe parcursul elaborării unui astfel de document, au prezentat măsura în care buna practică poate fi transferată sau adaptată în funcție de specificul local și de legile care guvernează activitatea și au împărtășit sugestii pentru surmontarea diferitelor dificultăți exprimate.

În același timp, o bună parte din spațiul de discuții a fost alocat comunicării la nivelul proiectului, deoarece bunele practici în acest domeniu, privind atât comunicarea internă, cât și comunicarea externă,  reprezintă o provocare continuă chiar și pentru cei mai buni comunicatori. Având în vedere că există o gamă foarte variată de tehnici de comunicare și de instrumente de difuzare a informațiilor, reprezentanții partenerului lider împreună cu specialiștii URBACT au ales cele mai potrivite metode pentru comunicarea în cadrul TechRevolution. Astfel, programul URBACT implementează pentru prima dată o metodă prin care fiecare oraș din Rețeaua de transfer să își înregistreze propria călătorie în transferul bunei practici, prin elaborarea și menținerea unor jurnale de transfer pentru fiecare oraș din cadrul Rețelei.

 În acest sens, Punctele Naționale URBACT organizează evenimente în majoritatea orașelor Europei pentru a promova și încuraja astfel de experiențe, lărgind aria de învățare și de înțelegere a experiențelor care apar pe parcursul unor astfel de proiecte. În România, orașele care dețin rolul de Partener în cadrul Rețelelor de transfer URBACT sunt invitate în perioada 11-12 iunie 2019 la evenimentul URBACT Campus România, care va avea loc în Cluj-Napoca, pentru a primi asistență și pentru a explora instrumente folositoare în acest demers de învățare.

Cititori online

Avem 8 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2020 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici