Caravana Smart City a ajuns în Bacău

Caravana Smart City, programul național de promovare a soluțiilor și produselor Smart City, realizat sub înaltul patronaj al Guvernului României și al Ministerului Energiei, a ajuns la o nouă ediție, Caravana Smart City Etapa 2.0 Implementarea, și a inclus în programul evenimentului din acest an și Municipiul Bacău pentru dezbateri privind conceptul Smart City.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, iar la nivelul Municipiului Bacău a fost sprijinit de Agenția de Dezvoltare Locala Bacău și Municipiul Bacău. La Sala de  conferințe a Centrului de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Municipiului Bacău și ai primăriilor din județ, parteneri strategici ai ARSCM – Orange Romania, Sky Park Systems, Asseco România, CNMR Bacău (Coaliția Națională pentru Modernizarea României), FirstBank, Microsoft, Smart City Magazine, Dell EMC, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Locală Bacău și ai Universității „Vasile Alecsandri”.

În timp ce prima etapă a programului s-a concentrat asupra promovării conceptelor Smart City, etapa de anul acesta a adus soluții concrete, special create sau adaptate comunității vizate. Conceptul programului național Caravana Smart City vizează implicarea în dialog a tuturor actorilor relevanți: administrații publice, mediul privat, universități, societate civilă, în căutarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea comunităților creativ-inteligente. Programul a fost premiat la Gala EduManager pentru abordarea educativă și a fost nominalizat în lista de finaliști a Transport&Ticketing 2018, la secțiunea Smart City (Londra, 24 Ianuarie, 2018).

Cristina Florescu, Events Manager ARSCM, a moderat discuțiile pe durata evenimentului, insistând asupra faptului că această întâlnire dorește să conecteze factorii decidenți din administrația publică, societatea civilă, mediul universitar și companiile private care oferă soluții inovatoare, promovând soluții, produse și proiecte dedicate fiecărei comunități prin care trece Caravana.  În cadrul evenimentului, Sebastian Eugen Negrea, inspector de specialitate – ADL Bacău, a prezentat participanților proiectul TechRevolution derulat prin programul URBACT III – Rețele de transfer, proiect la care Agenția de Dezvoltare Locală Bacău participă în calitate de partener din faza a 2-a. Întrucât acest concept de „smart city” încurajează educația prin preluarea de bune practici, TechRevolution vine cu un astfel de exemplu de bună practică care va fi adaptat la nevoile Municipiului Bacău odată cu dezvoltarea HUB-ului pentru tineret – ORIZONT. Prin intermediul proiectului URBACT menționat mai sus, modelul de succes propus de Barnsley Metropolitan Borough Council – UK privind serviciile de asistență în afaceri (Enterprising Barnsley) și dezvoltarea unui HUB tehnologic (Digital Media Centre) va fi preluat si adaptat de fiecare partener din proiect.

Totodată, Administratorul public al Municipiului Bacău, Romică Lucian Chindruș, a trecut în revistă proiectele pe care municipalitatea le implementează în prezent pentru informatizarea instituțiilor publice din Bacău, modernizarea stațiilor de transport public, realizarea de coridoare de trafic dedicate exclusiv traficului nemotorizat, reconfigurarea intersecțiilor, precum și implementarea unui sistem de management al traficului.

Astfel, reprezentanții companiilor private care oferă soluții inovatoare pentru transformarea orașelor românești în orașe smart au prezentat produsele și proiectele cu care pot veni în sprijinul administrațiilor publice din România. În același timp au fost oferite detalii despre proiectele deja derulate cu alte administrații publice din țară și despre sprijinul oferit acestora, astfel încât investițiile în capitalul uman și social și în infrastructura tradițională și modernă să favorizeze dezvoltarea economică durabilă și o calitate a vieții ridicată, gestionând înțelept resursele naturale.

Societățile moderne dezvoltate trec printr-o etapă în care tehnologia este parte a tuturor proceselor derulate pentru asigurarea condițiilor optime de viață ale cetățenilor și de funcționare a instituțiilor publice și mediului de afaceri. În acest context, tehnologia devine un actor important de care depinde succesul unor activități de bază ale societății moderne, prin urmare mediul urban trebuie să adopte soluțiile oferite de aceasta pentru a se dezvolta conform principiilor „smart cities”.

Cititori online

Avem 5 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2020 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici