INFODAY - un nou început în URBACT III

În data de 26 ianuarie 2017 a avut loc la București evenimentul “INFODAY - Apel pentru bune practici” - prima fază a apelului pentru Rețele de Transfer din cadrul Programului de cooperare URBACT III, organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale,  Administrației Publice și Fondurilor Europene.

       

Scopul întâlnirii a fost împărtășirea experienței şi a exemplelor de bună practică, astfel încât orașele care doresc să înceapă derularea unor proiecte să poată beneficia de ceea ce s-a implementat deja cu succes. Cheia transferului de bune practici poate deschide poarta succesului astfel : „Înțelege, adaptează, reutilizează!” - pare să sugereze  motto-ul întâlnirii.

Din partea Ministerului au participat Camelia COPORAN, șefa Autorității Naționale pentru Programul de cooperare URBACT III, Magdalena VOINEA, adjunct al ANPCU și Irina PANAIT, Autoritate Națională & Punct Național URBACT III.  Municipiul Bacău a fost reprezentat  de Adrian ANGHEL, director interimar al Agenției de Dezvoltare

Locală Bacău și Cristian IMBREA, consilier în cadrul Compartimentului “ Managementul Proiectelor” care s-au alăturat celorlalţi reprezentanți au unităţilor administrativ

teritoriale, cum ar fi  primăriile din Alba-Iulia, Bistrița și Suceava.

       S-a pornit de la premiza că toate orașele europene se confruntă în linii mari cu aceleași probleme care sunt legate de sărăcie, de excluziune socială, de aspecte legate de mediul înconjurător și poluare, de lipsa locurilor de muncă, de alimentație, etc.  Prin urmare, reprezentanții MDRAPFE au început cu prezentarea unor exemple de transfer de bune practici la nivel european.

Astfel, participanții au aflat despre proiectul Diet for Green Plant, din cadrul rețelelor-pilot. Orașul Södertälje din Suedia a implementat în cadrul acestui proiect o dietă specială în cantinele publice, bazată pe alimente produse la nivel local, cu alimente organice în proporție de minim 57%. S-a vizat astfel evitarea risipei (o problemă acută la nivel global) și, mai ales, încurajarea producătorilor agricoli locali. Ca exemplu de bună practică, acest proiect a fost preluat de către primăria localității Mollet del Vallès din Spania.

      După prezentarea calendarului și a modalităților de aplicare, de către reprezentanții MDRAPFE, a venit rândul primăriilor din Alba-Iulia, Bistrița și Suceava să împărtășească din experiența lor și să descrie în detaliu proiectele pe care le-au derulat sau care sunt în curs de implementare.

Am aflat astfel despre proiectul GASTRONOMIC CITIES al primăriei din Alba-Iulia şi despre proiectul de dezvoltare a pieței muncii în vederea sprijinirii Parcului Industrial Bistrița Sud al primăriei din Bistrița, ca și despre proiectul de dotare a primăriei Suceava cu 40 de autobuze electrice, pe lângă infrastructura de încărcare necesară și furnizarea de biciclete electrice, proiect aparținând primăriei din Suceava.

Pentru îndeplinirea obiectivului final, „Orașe mai bune și un viitor mai bun”, orașele URBACT care au dat dovadă de bune practici vor fi prezente la un eveniment special în luna septembrie a acestui an, și exemplele selectate vor fi prezentate printr-o serie de acțiuni promoționale: prezența în cadrul publicațiilor majore URBACT, prezența pe o pagină web dedicată, expunerea prin Punctele Naționale URBACT, filme de prezentare, etc. Municipiul Bacău va face demersurile necesare participării, prin Agenția de Dezvoltare Locală Bacău, la acest eveniment.

        Înființat în 2002, URBACT este un program de cooperare teritorială europeană ce promovează dezvoltarea urbană durabilă integrată în orașele din Statele Membre UE, Norvegia și Elveția. URBACT este un instrument al coeziunii teritoriale, cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Statele Membre. Prin formarea rețelelor, schimbul de experiență și învățarea și împărtășirea cunoștințelor, acest program susține profesioniștii și actorii responsabili cu formularea politicilor de dezvoltare urbană la toate nivelurile de guvernanță.

Bacău interactiv

Complexul Cultural Sf. Nicolae-Matricea Spirituală a Bacăulu

Aria de protecţie avifaunistică Lacul Bacău

ADL este partener în proiectul SUSTCULT

Cititori online

Avem 53 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2018 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici