„Mobilitate inteligentă. Economie puternică.” - o noua ediţie a Săptămânii Europene a Mobilităţii

În perioada 16-22 septembrie 2016 se  desfășoară în Municipiul Bacău a XV-a ediţie a „Săptămânii Europene a Mobilităţii” (European Mobility Week), sub deviza „Mobilitate inteligentă. Economie puternică.” Organizatorii acestui eveniment, Municipiul Bacău, Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacǎu le propun cetăţenilor municipiului Bacău o schimbare la nivel comportamental, oferind opţiuni de transport local, de mobilitate inteligentă și durabilă. 

Pe  17 septembrie 2016 are loc turul „Fii biciclist în fiecare zi!” .Tema de anul acesta „Mobilitate inteligentă. Economie puternică.” face trimitere la faptul că  oamenii pot obține beneficii majore de ordin financiar prin adoptarea mersului pe bicicletă ca și conduită favorabilă mobilității inteligente și durabile. Organizaţiile băcăuane „Băcăuanii vor piste pentru biciclete”, „Elephant Bike Club”, „ProBike Group Bacău”, „Bacăul Pedalează”, propun mersul pe bicicletă ca alternativă la transportul motorizat în municipiul Bacău, în vederea îmbunătățirii calității mediului, sănătății cetățenilor și decongestionării traficului.

În data de 20 septembrie 2016 se derulează la Centrul de Afaceri şi Expoziții o Dezbatere publică cu privire la elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Bacău – PMUD, document strategic menit să planifice în mod durabil satisfacerea nevoilor de mobilitate a oamenilor. PMUD vizează următoarele obiective:

·         Armonizarea dezvoltării urbane şi teritoriale cu dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar, aerian și a transportului public în concordanţă cu nevoile de mobilitate și transport a persoanelor, bunurilor și marfurilor;

·         Identificarea și prioritizarea investițiilor viitoare necesare pentru Municipiul Bacău pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public;

·         Management eficient al transportului şi al mobilităţii;

·         O bună distribuţie a bunurilor şi servicii de logistică performante;

·         Restricţionarea accesului auto în anumite zone ale oraşului;

·         Promovarea transportului în comun;

·         Promovarea unor mijloace de transport alternative;

·         Înlocuirea maşinii personale în favoarea transportului în comun, mersului pe jos, mersului cu bicicleta, cu motocicleta sau cu scuterul;

·         Asigurarea unor spaţii de parcare suficiente şi a unor piste de rolleri şi biciclişti.

Ziua de 22 septembrie 2016 se va desfăşura sub deviza: “În oraş fără maşină!”. Şcolile, instituţiile publice, cetăţenii sunt invitaţi să folosească mijloace alternative de transport. În acest sens, Centrul Municipiului Bacău va fi închis, iar activităţile dedicate mobilităţii vor consta în: alergǎri, role, skateboard, completarea unor chestionare, desene pe asfalt şi diseminarea de materiale informative (fluturaşi, pliante). Vor fi prezenţi, cu sprijinul ISJ Bacău, elevi de la şcolile din municipiul Bacău şi cadre didactice.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII oferă oamenilor oportunitatea de a medita pe marginea adevăratei utilități a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate. Tema de anul acesta „Mobilitate inteligentă. Economie puternică.” scoate în evidenţă faptul  că  cetăţenii pot obține beneficii majore de ordin financiar prin adoptarea unei conduite favorabile mobilității inteligente și durabile.

Orice deplasare care presupune mers pe jos sau alte moduri active de transport – chiar simpla plimbare până la stația de autobuz – generează un volum sporit de activitate fizică în ziua respectivă. Exercițiile fizice influențează major bunăstarea oamenilor, iar mersul pe jos sau cu bicicleta reprezintă modalităţi simple de a respecta recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a efectua minimum 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

Organizarea acestui eveniment este susținută de planul de implementare al proiectului PUSH&PULL - “Sistem de gestionare și stimulare a parcării, ca strategie de succes pentru un transport urban eficient energetic”, derulat de ADL BACĂU .

Parteneri eveniment: Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Transport Public S.A., Băcăuanii vor piste pentru biciclete, Elephant Bike Club, ProBike Group Bacău, Bacăul Pedalează.

Bacău interactiv

Complexul Cultural Sf. Nicolae-Matricea Spirituală a Bacăulu

Aria de protecţie avifaunistică Lacul Bacău

ADL este partener în proiectul SUSTCULT

Cititori online

Avem 3 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2018 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici