Întâlnire interregională organizată de ADR NORD-EST

ADR NORD-EST a organizat marți, 30 ianuarie 2018, la Iași, a 5-a întâlnire interregională în România, în cadrul proiectului ENERSELVES, de cooperare interregională pentru îmbunătățirea politicilor pentru o economie cu emisii reduse de carbon.

Municipiul Bacău a fost reprezentată la această întâlnire, din partea ADL Bacău, de Constanța Grigoraș și Costel Dumitrașcu, inspectori de specialitate. Parteneri în proiectul mai sus menționat sunt: Agenția pentru Energie a Regiunii Extremadura (ES), Regiunea Autonomă Sardinia (IT), Regiunea Lazio (IT), Agenția pentru Managementul Inteligent al Energiei din Malta (MIEMA) (MT), Biroul Mareșalului Regiunii Swietokrzyskie (PL), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (RO) și Agenția pentru Energie din Regiunea de Sud - Est a Suediei (SE).

Coordonatorul de proiect din partea ADRNE, Ovidiu Savu, a prezentat în deschiderea evenimentului proiectul ENERSELVES, de promovare de noi politici cât și de îmbunătățire a politicilor existente pentru sprijinirea măsurilor de integrare a surselor regenerabile de energie, SER în clădiri, pentru asigurarea autonomiei energetice a acestora cu finanțare europeană) și raportul de auto-evaluare a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile din Regiunea Nord – Est.

Dr. Ing. Horia Petran, reprezentant al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă, București, a prezentat Instrumentele pentru sprijinirea implementării conceptului nZEB (nearly-zero energy buildings) în România – tranziția către un fond de clădiri sustenabil.

 

Au fost prezentate proiectele implementate pe tematica eficienței energetice: EFFECT (în domeniul achizițiilor publice eficiente energetic) și EMPOWERING (sprijinirea autorităților publice locale de a construi strategii integrate în domeniul energiei durabile și climă), de către Ramona Tanasă, șef Birou Cooperare Externă, ADR Nord-Est.

Prof. Univ. Dr. Ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, a prezentat proiectul de cercetare științifică ,,Dezvoltarea platformei de cercetare pentru energie eficientă și durabilă ENERED”, – Centrul ENERED, prin construirea unui laborator aerodinamic și modernizarea a 10 laboratoare cu echipamente de ultimă generație.

Ing. Camelia Nițulescu, Șef Birou Social, Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi”, Iași a prezentat rezultatele proiectului Reabilitarea Termică a Campusului Tudor Vladimirescu, respectiv reabilitarea termică a 12 cămine studențești, a doua PT-uri și echiparea acestora cu module cogenerative, 16 substații termice în cămine și amenajarea a doua terenuri de sport.

Ca exemplu de bune practici ale Municipiului Roman în materie de proiecte de investiții pentru asigurarea autonomiei energetice în clădiri publice, Marius Chirugu, manager energetic în cadrul UAT Municipiul Roman, a prezentat noi capacități de producere a energiei termice prin valorificarea resurselor de energie regenerabilă pentru Spitalul Municipal, Sala Polivalentă, Colegiul Național ,,Roman-Vodă” corp A și corp B, Restaurare și reabilitare termică Bibliotecă, Reabilitarea termică a blocurilor din Municipiul Roman.

În încheierea zilei a fost prezentat Parcului Solar Miroslava – ca model de investiții în beneficiul comunității, de către Eduard Stoica, director executiv în cadrul UAT Miroslava, prin montarea a 4200 panouri fotovoltaice, 97 invertoare, 3 transformatoare de 400 KVA.

Evenimentul a inclus o sesiune interactivă pentru identificarea de soluții în vederea accelerării proceselor specifice elaborării și depunerii de proiecte în cadrul apelurilor de proiecte lansate sau în curs de lansare în cadrul POR 2014 – 2020 care a reprezentat un excelent instrument pentru a prefigura punerea în practică a proiectelor viitoare de infrastructură ale Municipiului Bacău.

 

 

Bacău interactiv

Complexul Cultural Sf. Nicolae-Matricea Spirituală a Bacăulu

Aria de protecţie avifaunistică Lacul Bacău

ADL este partener în proiectul SUSTCULT

Cititori online

Avem 37 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2018 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici