„Anul acesta îmi protejez casa”- Municipiului Bacău se implică în campania națională de educație financiară specifică asigurării PAD

Municipiul Bacău, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Locală Bacău, s-a alăturat inițiativei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) de a organiza și promova activități de educație financiară ce au ca principal obiectiv conștientizarea importanței încheierii poliței de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD).

Astfel, marți, 10 octombrie 2017, la Centrul de Afaceri și Expozițional „Mircea Cancicov” Bacău a avut loc întâlnirea din cadrul acestei campanii naționale ce își propune să transmită noțiuni de educație financiară specifice asigurării PAD, să crească nivelul de conștientizare a riscurilor care sunt acoperite prin PAD, să creeze parteneriate informale cu autoritățile publice locale pentru creșterea responsabilizării acestora în raport cu obligațiile ce le revin în baza legislației care stabilește obligativitatea încheierii polițelor PAD și să interacționeze direct cu consumatorii. Au răspuns invitației reprezentanți ai primăriilor din zona limitrofă (Nicolae Bălcescu, Faraoani, Tamași, Odobești), de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Bacău și APM Bacău. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din Bacău și ai Ligii Asociațiilor de proprietari „Habitat” București.

Municipiul Bacău este un oraș cu un fond locativ de peste 67000 de locuințe și o acoperire prin asigurare obligatorie de locuință de 25%, în timp ce, la nivelul județului există peste 260000 de locuințe și o acoperire prin polița PAD de 16,39%. Atragem atenția asupra acestui fapt, cu atât mai mult cu cât județul Bacău este destul de expus riscurilor generate de dezastrele naturale: inundații, cutremure și alunecări de teren.”, afirmă dna Eugenia Zaharia (PAID).

În cadrul discuțiilor s-a insistat foarte mult pe clarificarea nelămuririlor invitaților, pe discutarea situațiilor reale cu care aceștia se confruntă și pe explicarea noțiunilor și conceptelor aferente poliței PAD. Totodată, invitații au fost încurajați să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea Legii 260/2008 care reglementează asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor: „În timpul acestei caravane pe care o desfășurăm, voi colecta toate propunerile pe care dumneavoastră le faceți și le voi înainta către forurile decidente. ASF este deschis către propuneri, către discuții publice, pe care le va susține către Parlament, în scopul îmbunătățirii legii.”, a spus Alexandra Bontaș, șefa serviciului Monitorizare și Educație Financiară din cadrul Direcției Relații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară.

În încheiere, specialiștii PAD și ASF au invitat participanții să disemineze informațiile primite și, pentru a fi în permanență la curent cu noutățile în domeniu, să consulte web-site-urile instituțiilor: https://www.paidromania.ro/ și https://asfromania.ro/ .

Luna octombrie, numită la nivel internațional și „luna asigurărilor de locuințe”, a fost aleasă pentru desfășurarea Campaniei „Anul acesta îmi protejez casa”, deoarece aceasta are ca principal obiectiv educația financiară a beneficiarilor poliței PAD cu privire la riscurile calamităților naturale, protecția oferită de PAD cetățenilor și obligativitatea acestei asigurări. Luna octombrie a fost asociată la nivel global cu lupta împotriva dezastrelor naturale, data de 13 octombrie fiind Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

 

Bacău interactiv

Complexul Cultural Sf. Nicolae-Matricea Spirituală a Bacăulu

Aria de protecţie avifaunistică Lacul Bacău

ADL este partener în proiectul SUSTCULT

Cititori online

Avem 54 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2018 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici