Mai multă transparenţă în administraţia publică

Vineri, 31 martie 2017, a avut loc în sala „Transilvania” din Palatul Victoria conferința națională de lansare a proiectului SIPOCA 35, „Guvernare transparentă, deschisă și participativă - standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit”. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, respectiv ministere, prefecturi și primării din toată țara. 

Municipiul Bacău a fost reprezentat la această întălnire de Cristian Imbrea, consilier la Agenția de Dezvoltare Locală Bacău. Societatea civilă a fost, de asemenea, reprezentată de membrii unor organizații non-guvernamentale.

     Scopul proiectului, potrivit celor afirmate de Steluța Bulăceanu, managerul public al autorității de management AMPOCA, constă în „creșterea gradului de transparență a actului de guvenare la nivel central și local”. Astfel, principalele obiective asumate ale acestui proiect sunt:

1. creșterea capacității instituțiilor publice de a asigura părților interesate un nivel ridicat de acces la informații de interes public.

2. îmbunătățirea gradului de participare publică și de armonizare a procesului de consultare pentru asigurarea transparenței de decizionale.

Beneficiarul proiectului este Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social iar cei doi parteneri sunt Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Afacerilor Interne.

     Pe lângă managerul public al AMPOCA, Steluța Bulăceanu, au mai luat cuvântul Mihai Drăgulescu, coordonatorul proiectului și reprezentanți ai administrației publice centrale: Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Mihai Busuioc de la Secretariatul General al Guvernului, Mircea Irimie, secretar de stat în MCPDS și Radu Puchiu, secretar de stat la SGG. Mai concret, din punct de vedere al cifrelor, proiectul va dura 15 luni începând cu luna octombrie 2016 și dispune de un buget în valoare totală de 1.540.205,40 lei, din care 84,032% din Fondul Social European, restul reprezentând contribuția aplicantului și a partenerilor.

      Ultima parte a conferinței a fost rezervată intervențiilor din partea participanților care și-au exprimat punctele de vedere cu privire la oportunitatea acestui proiect, cu privire la speranțele pe care le au sau la aspectele pentru care au anumite rezerve sau un anumit grad de scepticism. Au fost prezentate probleme concrete întâmpinate de către reprezentanții primăriilor sai ai ONG-urilor cu privire la aspecte care țin de transparența în sistemul public și de participarea publică la procesul decizional.

     În ceea ce privește stadiul implementării proiectelor POCA, reprezentanții autorității de management - AMPOCA au declarat că, până la momentul actual, au fost lansate oficial douăsprezece apeluri de proiecte şi s-au încheiat, în total, 32 de contracte.  Sub aspect financiar, au fost efectuate plăți în valoare de 6,24 milioane de euro, și s-au înregistrat cereri de rambursare aflate momentan în stadiu de verificare, în valoare de 2,35 milioane de euro.

Bacău interactiv

Complexul Cultural Sf. Nicolae-Matricea Spirituală a Bacăulu

Aria de protecţie avifaunistică Lacul Bacău

ADL este partener în proiectul SUSTCULT

Cititori online

Avem 48 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2018 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici