7 apeluri pentru RO-CULTURA

Joi, 21 martie 2019, a avut loc la Muzeul Unirii din Iași seminarul de informare, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management de Proiect (UMP) care gestionează Programul RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021.

Având în vedere faptul că, în data de 4 februarie a.c., a fost lansat primul apel de proiecte în cadrul PA14 RO-CULTURA, precum și faptul că, în perioada următoare, se estimează lansarea altor  2 apeluri de proiecte ce vizează „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, respectiv „Consolidarea antreprenoriatului cultural și  dezvoltarea audienței și a  publicului”, întâlnirea a avut un real succes. Au participat, în afara membrilor unității de management, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-urilor, IMM-urilor, primăriilor din zona Moldovei. Municipiul Bacău a fost reprezentat la întâlnire de Marius Cerghici, inspector de specialitate la Agenția de Dezvoltare Locală Bacău.

În deschiderea evenimentului Bogdan Trîmbaciu, directorul unității de management de program din cadrul Ministerului Culturii,  a prezentat programul și primele 3 apeluri de proiecte, în ordinea lansării. RO-CULTURA -  „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural”   are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29.015.294 euro, din care: 24.663.000 euro - reprezentintă finanțarea externă nerambursabilă; 4.352.294 euro - reprezintă cofinanțarea națională. Cel puțin 10% din costurile eligibile ale programului sunt destinate îmbunătățirii situației populației rome.  În total, vor fi lansate în următorii 3 ani 7 apeluri de proiecte, care vor duce la:Îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, prin susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate și prin revitalizarea patrimoniului cultural al minorității rome; Îmbunătățirea accesului la cultura prin consolidarea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea audientei si a publicului si sprijinirea initiativelor culturale despre minoritatea roma; Consolidarea colaborării între entitățile din România și cele din Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) în domeniul cultural prin susținerea cooperării culturale internaționale în domeniul patrimoniului cultural și în domeniul creației artistice contemporane.

Cel mai important apel de proiecte, activ începând cu luna aprilie 2019 este - „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice” în valoare de 16.000.000 euro. Solicitanții eligibili pot fi instituții/autorități publice, organizațiile non-guvernamentale, IMM-uri care dețin un drept de  proprietate sau un alt drept real asupra unui monument istoric.  În cazul în care dreptul real este deținut de o instituție publică, parteneriatul cu o entitate de drept privat este obligatoriu. Parteneri pot fi la acest apel ONG-uri, IMM-uri cu obiect de activitate creativ și vechime mai mare de 2 ani, precum și instituțiile publice de cultură.

În cazul apelului de proiecte deja lansat, „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, solicitanții eligibili sunt instituții publice de cultură care au în proprietate sau administrare obiecte cu valoare culturală iar în cazul apelului  următor Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a  publicului”,  instituțiile publice de cultură, ONG-uri, IMM-uri cu obiect de activitate creativ și vechime mai mare de 2 ani.

În continuarea întâlnirii, au intervenit  Ancuța Kalman, consilier de afaceri europene și Monica Drăgan, director adjunct PRO-CULTURA care au făcut precizări legate de implementarea proiectelor. De un real folos pentru participanți s-a dovedit a fi și sesiunea sesiunea interactivă de întrebări și răspunsuri care a clarificat situațiile specifice fiecărui potențial benficiar. Pentru a accesa programul, puteți găsi detalii aici: https://www.ro-cultura.ro/despre/finantari

În finalul întâlnirii, Oana Băluțescu, coordonator al Punctului „Europa pentru cetățeni” din România a prezentat Programul comunitar „Europa pentru cetățeni 2014 - 2020”, finanțat de Comisia Europeană, care îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea comunităților în construirea unei Europe unite, cetăţenie bazată pe valori istorice şi pe rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţa, solidaritatea, democraţia, egalitatea de şanse şi înţelegerea reciprocă. Componentele acestui program sunt: 1 - Memorie istorică europeană; 2 - Implicare democratică și participare civică.

Detalii, aici: https://europapentrucetateni.eu

Cititori online

Avem 4 vizitatori și niciun membru online

Copyright © 2020 ADL Bacau. Site construit de Marius Cerghici